tirsdag 23. november 2010

Mørketid, nordlys og marulk!

Jeg har blitt eldre. For noen dager siden fylte jeg år. Enda en gang. Jeg er litt ambivalent til å bli eldre, men jeg liker gavedryssene det fører med seg. Veldig godt! Denne gangen fikk jeg også flott besøk av mamma, og forrige helg av ei god venninne. Neste helg feirer jeg med en i klassen som er et barn av November. Tre helger med feiring av at jeg blir eldre. Blant skattene jeg har fått i år er kjøleskapspoesi, bøker, sjokolade, termokopp, friluftsbukse og gratis pizza på Dolly Dimples. Ting som er viktig for et bra liv.

En av helgas oppdagelser var å tilberede marulk, en slags breiflabb, og det var helt fantastisk. Deilig færsk fæsk fra Tromsø. Man må like det rett og slett! Jeg valgte den tradisjonelle hvit fisk tilbredelsen med eggesmør, gulrøtter og smørstekte poteter. Jeg tror den passer enda bedre på en seng med karristekte poteter, pesto og chilimarienerte grønnsaker - og masse hvitløk. Alt smaker bedre med hvitløk. Og smør. Og rømme. En annen matoppdagelse var ingefærsyltetøy som jeg lagde til ovnstekt kylling, masse grønnsaker og fullkornbulgur. Pluss en dæsj med hummus. Mat er lidenskap!

De siste to ukene har jeg sett enda mer av Tromsø og Nord-Norge. Jeg og min kjære venninne tok turen med buss og Hurtigruta til Skjervøy, og det var en fantastisk tur mellom sjø, fjell og masse snø. I tillegg har jeg vært i Ishavskatedralen, som alle burde gjøre når de bor i Nordens Paris. Også har jeg fått muligheten til å få trynet mitt og noen velvalgte ord på trykk på UiTs nettsider, og best av alt er at det har ført til at jeg skal intervjues av den samiske avisen Avvir om det samme: det spennende kurset om europeiske trolldomsprosesser. Det morsomste faglige sidespranget jeg har tatt denne høsten! Faktisk sitter jeg og skriver eksamen i samme emne as we speak. Fortryllende bra forelesninger og en foreleser med en inspirasjon alle forelesere burde ha. Det er nesten, men bare nesten, så jeg føler meg trollbundet!

I dag så jeg nordlys for første gang. Et lysshow på himmelen i sprakende grønt. Vakkert, prangende og noen få minutter lysekstase på den svarte Tromsøhimmelen.

Alt dette har skjedd i eksamensperioden, og det gjør det overkommelig å pugge russisk til øynene og ørene blør. Jeg ser for meg at en dag vil russiskpugging bli like stas som drømmen om å snakke og skrive russisk. Så langt er det mest strevsomt, men det er ganske stas når jeg får det til. Tiden er min venn, som det heter. Med tiden vil uttale, intonasjon og kasusene sitte. Jeg trøster meg med at finsk har 14 kasus mens russisk bare har 6 av de (visstnok 7 for viderekomne...).

Tilbake til eksamensoppgaven om trolldomsprosessene i Nord-Norge. Fortryllende nordlys som innfallsvinkel?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar